Current Affairs 2012 Questions and Answers Set 1


Current Affairs 2012


01. Which online video streaming site has launched a film festival? 

Answer: YouTube 


02. Name the Indian wicketkeeper who is set to debut in place of MS Dhoni in test cricket against Australia. 

Answer: Wriddhiman Saha 


03. Where is the Jaipur Literature Festival held in India? 

Answer: Diggi Palace, Jaipur 


04. Which file-sharing website has US shut down recently? 

Answer: Megaupload 


05. Petroleum ministry recently allowed import of? 

Answer: ATF – Aviation Turbine Fuel 


06. Name the new kind of train launched by China. 

Answer: Magnetic train 


07. Which auto-maker regained its title as the world’s top-selling automaker in 2011? 

Answer: General Motors 


08. Who is appointed as COO of Intel? 

Answer: Brain Krzanich 


09. Who is appointed as Managing Editor of Wall Street Journal? 

Answer: Raju Narisetti 


10. Where did India open its 5th Consulate in US? 

Answer: Atlanta 


11. Which country is set to join European Union in 2013? 

Answer: Coratia 


12. Name the year that is been celebrated across China? 


Answer: Dragon year 


13. Who won the Ranji Trophy 2011-12? 

Answer: Rajasthan 


14. What rank does India hold to have a nuclear submarine? 

Answer: 6th position 


15. Which parliament passed Armenian gernocide bill? 

Answer: French Parliament 


16. What is the prevailing CRR as on 25th January 2012? 

Answer: 5.5% 


17. Which state’s theme has been set in 26th Surajkund Crafts Mela in Faridabad, Haryana? 

Answer: Assam 


18. Who won Grand slam title in men’s Australian Open 2012? 

Answer: Djokovic 


19. What rank does India hold as steel maker in 2011 as per World Steel Association? 

Answer: 4th rank 


20. What sum of capital has been approved to be infused in SBI and PNB? 

Answer: Rs.7,900 crore and Rs.1,285 crore 


1 comment :

  1. Great work. I am highly obliged that you are sharing current affairs of 2012 of india with us. I really like that you are posting on daily basis and that too with good typical news which i didn't get from anywhere. Being IAS aspirant at http://www.wiziq.com/course/3822-current-affairs-2012-for-ias-upsc-and-other-exams, i really appreciate your work

    ReplyDelete