1. from the topic of profit and loss in quantitative aptitude, we are displaying you 10 questions with answers along explanation, you can slve them using short tricks.

The profit obtained by selling an article for Rs.56 is the same as the loss obtained by selling it for Rs.42. What is the cost price of the article?

1) Rs.40

2) Rs.50

3) Rs.49

4) None of these

2. A dealer professes to sell his goods at cost price and uses an 880gm weight instead of a kg. What is his percentage of gain?

1) 13.13%

2) 13.33%

3) 13.36%

4) 13.63%

3. P sold an article for Rs.1,080 thereby losing 10% Q sold another article for Rs.1,800 at a loss of 10%. Who incurred a greater loss?

1) P

2) Q

3) Cannot say

4) Both have equal

4. Swapna bought 15 apples for Rs.10 and sold them at the rate of 12 apples for Rs.12. What is the percentage of profit made by her?

1) 100%

2) 150%

3) 125%

4) None of these

5. By selling some cloth at the cost price a merchant still gained 191/21%. How much less cloth does he measure for a meter?

1) 15cm

2) 16cm

3) 20cm

4) None of these

6. 30% loss on cost price in what percent loss on selling price?

1) 30%

2) 20%

3) 15%

4) None of these

7. Arun purchased a house for Rs.75,000 and a site for Rs.15,000 respectively, if he sold the house for Rs.83,000 and the site for Rs.10,000, then find the resultant percentage of gain?

1) 3%

2) 31/3%

3) 30%

4) 331/3%

8. The manufacturing cost of a watch is Rs.180 and the transportation lost is Rs.500 for 100 watches. What will be the selling price if it is sold at 20% gains

1) Rs.222

2) Rs.216

3) Rs.221

4) Rs.220

9. A person, by selling an article at three-fourths of the list price incurs a loss of 20%. Find the profit percentage if he sells at the list price?

1) 25%

2) 6.66%

3) 111/9%

4) None of these

10. A sells an article to B at a gain of 20%. B sells is to C at a gain of 25% and C in turn sells is to D at a loss of 331/3%. If D paid Rs.1,000 for it, then what is the cost price of A.

1) Rs.1,000

2) Rs.2,000

3) Rs.3,000

4) Rs.4,000

### Answers

1. Profit at a price = loss at other price => CP must be numerically between those prices

CP = (56+42)/2 = Rs. 49.

2. Gain % = 1000/880 => 1. 1363 => 13.63%

3. For P, SP=1080 and loss=10% => CP = 1080/0.9 =1200 => loss = 1200-1080 = 120.

For Q, SP=1800 and loss=10% => CP = 1800/0.9 = 2000 => loss = 2000-1800 = 200.

4. She got profit => profit % = 15/10 X 12/12 = 1.5 => 50%.

5. Profit % = 19 1/21 => 1.19047.

Let he measure x cm for 100 cm. Then, 100/x = 1.19047 => x=84 cm

So he measures 16 cm less for every meter.

6. Loss = 30% on CP i.e., 0.3CP => SP = 0.7CP

Loss % on SP = loss/SP X 100 = 0.3CP/0.7CP X 100 = 42.85%.

7. Total CP = 90000 & total SP = 93000 => gain = SP/CP = 93000/90000 =1.0333 = 3.33%

8. Total cost of a watch = 180 + (500/100) = 185.

Gain = 20% => SP = 1.2CP = 1.2 X 185 = 222

9. 0.75 MP = 0.8 CP (since 20% loss)

So, MP = 1.0666CP => 6.66% gain

10. 1.2 X 1.25 X 0.6666 X CP = 1000 => CP = 1000 (profits of 20%, 25% & loss of 33.33%)

Great post indeed. Just went through blog post and I really find all the information important for the cat exam. Being enrolled in http://www.wiziq.com/course/5553-speed-calculations-shortcuts-tricks-for-cat-competitive-exams, I also find informative material

ReplyDeleteGlad to have these quantitative aptitude questions. I am also going to apply for SBO clerk vacancy and other bank exams. I just found out that http://www.kidsfront.com/competitive-exams/logical-reasoning-practice-test.html is the most useful and best website for practicing the competitive examinations. You should also try it out.

ReplyDeleteNice blog

ReplyDeletepythyon training in bangalore

aws training in bangalore

artificial intelligence training in bangalore

blockchain training in bangalore

data science training in bangalore

machine learning training in bangalore

hadoop training in bangalore

iot training in bangalore

devops training in bangalore

uipath training in bangalore